Finansal yatırımlar açısından kriz dönemlerinde Tobin Q oranının önemi: Borsa İstanbul gıda sektörü üzerine ekonometrik bir analiz
Künye
ALSU, E . (2019). Finansal Yatırımlar Açısından Kriz Dönemlerinde Tobin Q Oranının Önemi: Borsa İstanbul Gıda Sektörü Üzerine Ekonometrik Bir Analiz. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , (61) , 38-49 .Özet
Bu çalışmada Borsa İstanbul(BİST)’da gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin Tobin Q oranlarının finansal yatırımlar açısından önemi karşılaştırmaları olarak incelenmiştir. Bu açıdan bu çalışma, bireysel ve kurumsal yatırımcıya doğru firmayı yakalayabilme ve yıllar itibariyle ortaya çıkan değişimleri karşılaştırmalı olarak izleyebilme fırsatı vermektedir. Bu kapsamda 2005-2016 yılları verileri kullanılmıştır. Verilerin analizi öncesinde verilerin kayıp değerleri, normal dağılımları ve ardından korelasyonel hareketleri test edilmiştir. Veriler normal dağılmadığı için parametrik olmayan Wilcoxon T Testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde 2008 krizi ve devam eden 3 yıl boyunca Tobin Q oranları arasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Diğer yıllar arasında anlamlı bir değişimin olmadığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçları Gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ve finansal yatırımcılar açısından önem arz etmektedir. In this study, the importance of the Tobin Q ratios of the enterprises operating in the food sector in Borsa Istanbul (BIST) is analyzed as financial investments. In this respect, this study gives the opportunity to the individual and institutional investors to catch the right company and to monitor the changes that have occurred over the years. In this context, data for the years 2005-2016 have been used. Before the analysis of the data, the loss values, normal distributions and the correlational movements of the data were tested. Since the data were not distributed normally, the nonparametric Wilcoxon T Test was used. As a result of the findings, a significant difference was observed between the 2008 crisis and the Tobin Q ratios during the 3-year period. There was no significant change between the other years. The results of the study are important for enterprises and financial investors in the food sector.
Sayı
61Koleksiyonlar
- Makale Koleksiyonu [100]
- Sayı 61, Makale Koleksiyonu [17]